Saturday, September 14, 2013

HATI dan TINGKAP... KAITAN??

Alowp..assalamualaikum, hye guys?!WAD'DUP?
it's been a while since I last updated my dearie bloggie! finally, here I am!
FYI, my blog's stats jatuh merudum gedebak-gedebuk!, woohoooi! lame bebenor dah tak update, AHAKS
so, today I wanna share with you guys something yang saye rase really interesting that I'd got from KulTiM,
it's about HATI dan Tingkap...Kaitan??,
actually, its an analogy yang telah dibuat oleh seorang hamba Allah ini,
dan cerita ni cerita simple, but, bile korang bace dengan hati,
you'll get the meaning behind the story,
so.. here we are....
Ade satu kisah yang berkaitan dengan seorang wanita yang saban hari mengehendap jiran rumah sebelah die.
Jiran rumah sebelah die ni pulak, setiap hari mesti cuci baju,
But still, wanita ni tetap nampak yang baju jiran die yang dah dibasuh tu kotor walaupun dah dicuci hari-hari,
then she asked her hubby, "Abang, kenape saye tengok jiran kite tu basuh baju tiap-tiap hari tapi baju die tetap kotor?"
and her hubby said, "entah lah, abang pon tak tahu lah yang...mungkin die tak de duit kot nak betulkan mesin basuh die yang dah rosak tu.."
dan keesokan harinye, si bibik yang bekerja di rumah itu pun mengelap tingkap rumah itu..,
then both of the hubby and wife were shocked of what they'd seen.
Actually, baju-baju jiran die tu bersih je. tetapi disebabkan tingkap diorang kotor, 
maka diorang nampak baju-baju jiran diorang tu pun kotor..

SAME GOES to our heart.... 
hati kita akan terpengaruh dengan apa yang kita lihat de sekeliling kite,
doesn't matter if it's kebaikan or kejahatan.
boleh jadi perkara disekeliling kite tu mengajak kepada kebaikan, tapi disebabkan keadaan hati kite yang tak berape well polished tu, kite terhijab daripade melihat one good side hidden,
and bile hati kite tak berape nak bersih, kite juge akan lebih cenderung untuk terus mencari kesalahan orang lain, semue yang orang buat salah!, kite je yang betul!,
orang yang ade masalah hati ni juge akan lebih cenderung kepada sifat SU'USZON.. means, bersangka buruk terhadap apa yang orang lain lakukan...,
so beware untuk sesiape sahaje yang ade simptom-simpton penyakit hati ini..,
therefore, to be a good muslim, we MUST! bersihkan hati kita.

NASIHAT DR. HAJAR?
"UBAT HATI.... ADA 5 PERKARANYA...,
YANG PERTAMA baca QUR'AN dan MAKNANYA...
(bile kite bace tafsir al-qur'an, kite akan rase lebih dekat dengan PENCIPTA kita, AL-QUR'AN IS A LOVE LETTER FROM ALLAH TO US...)
Yang KEDUA.. SOLAT MALAM dirikanlah..
(TAHAJJUD... salah satu fadhilat terbesarnye adalah dapat membantu melepaskan kekakuan lidah kite bile berhujah)
Yang KETIGA..... BERKUMPULLAH DENGAN ORANG SOLEH,
(sesiape yang berkawan dengan orang yang menjual minyak wangi, maka dia turut akan berbau wangi)
YANG KEEMPAT.... BERBANYAKLAH BERPUASA
(really helpfull dalam membantu kite untuk berperang dengan nafsu, FYI. nafsu means, diri, so, selame ni yang dimaksudkan dengan berperang dengan nafsu adalah, kite mestilah berperang dengan diri kite sendiri)
YANG KELIMA .... ZIKIR MALAM PERBANYAKLAH!
(hayati zikir anda sampai anda dapat rasakan degupan jantung berdegup kerana-NYA)

p/s: Orang yang selalu mencari kesalahan orang lain, akan buta terhadap kesalahan yang dibuat oleh diri mereka sendiri.. (n_=;)V *PeaceNoWar!
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH! (JAWAB SALAM SAYE, PLEASE??)

Thursday, June 6, 2013

Bi'ah Islamiyah di SEPINTAR

Alowp..assalamualaikum. hye guys! wad'dup??!!,
seriously, TWO MONTHS??!!!,
Oh My Allah!! means lame sesangat lah saye tak update bloggie ni, eheks..,
all right, since in my last post, I've shared to you guys bout few things that I don't like in Sepintar,
so, post kali ni, saye, sebagai salah seorang daripada banat (pelajar perempuan) yang baru menjejakkan kaki ke bumi SEPINTAR atau lebih dikenali dengan SBPI, Rawang, ingin berkongsi sedikit pendapat mengenai sekolah ini,
actually, sekolah ni okay la.. walaupun facilities nye 'agak' kureng,
but! harus diperakui! budak-budak SEPINTAR really gives me a goosebumps in certain things,
especially, dalam Bi'ah Islamiyah yang diamalkan dan cara diorang mengimarahkan masjid, (not surau),
 

1) Setiap hari diorang kitorang dilarang keras! untuk Masbuq Subuh,
bagi yang tak tahu, Masbuq tu merujuk kepade keadaan seseorang makmum yang terlewat dalam menyertai solat berjema'ah,
kene potong markah rumah sukan plus name akan ditulis kat board BADAR,
pulak tu!, sape je yang berani Masbuq Subuh, memang kene roll call plus kene kejar lah dengan Ketua Dorm (KD) and Ketua @ Penolong Ketua Rumah Sukan (KR@PKR) memasing,
life kat sane is all about rumah sukan,
tu yang stress tu! sikit-sikit, potong markah rumah sukan.. haiyyeh,

2) Biasenye lepas solat Subuh dan Maghrib, akan ade orang yang conduct bace Al-quran ramai-ramai

3) My very Favourite part!! Lepas solat Maghrib, sementare nak tunggu solat Isya' tu akan ade KulTiM (Kuliah Tiga Minit) oleh banin (pelajar lelaki) diorang akan amek turn dari form 1 sampai form 5 untuk bagi kuliah kat depan masjid, tapi name yang akan di panggil tu ikut luck la, BADAR  (Badan Dakwah dan Rohani) main shuffle je name sesiape yang diorang suke

4) Bagi pelajar perempuan yang tengah dalam keadaan Ma'zurah (faham-faham je lah, tak faham, Mak Cik Google ade), diorang pun akan buat halaqah dekat belakang masjid dan amik turn, let say, hari ni form 1, esok form 2 and so on, untuk bagi KulTiM sesame banat yang Ma'zurah.
Tapi! hah, yang ni seram ni.. let say lah kalau hari ni KulTiM dalam Bahase Melayu, esok wajib, bagi pelajar yang kene untuk bagi KulTiM dalam Bahasa Inggeris.. heheks..

5) BADAR (Badan Dakwah dan Rohani) sekolah ni memang SUPEERRBB!! active sangat sampai kengkadang tu boleh berdiri tegak bulu roma kalau diorang lalu kat sebelah.. ahaha!.
FAKTA!! susah sebenarnye nak cari sekolah yang BADAR nye active...

dan kenyataannye, life kat asrama sebenarnye lebih menjadikan diri kita untuk mencari dan bergantung sepenuh harap pada Sang Pencipta kita,ALLAH..
bukan nak kate budak sekolah biase tak macam tu, cuma....,
you know? balek sekolah, bukak tv, layan tenet at least! 4 hours, eheks..,
macam-macam godaan yang boleh dapat kat rumah.. kalau kat asrama ape je yang ade?
actually, saye tak berape masyuk lagi dengan sekolah tu, perhaps taon depan da boleh adapt da kot, In Shaa ALLAH!!
dah lah taon depan SPM! woohooo! seram makkk..,
and I also believe that all the sadness, frustrated, and all the hardship that I had and have! to go through is the pay in order to achieve my ambitions,
SO, HUMANS, PEACE YO!! (n_~;)v

Friday, March 29, 2013

BUMBLE

Alowp..assalamualaikum.. (JAWAB SALAM TU) hye guys? wad'dup?,
its 29th March! wah! seriously lame tak update blog ni,
and my latest story is, SAYA DAH PINDAH SEKOLAH!,
SBPI, Rawang , my new school..
seriously, time dapat tuh, saye rase.. erm... jujur lah kan,
saye tak rase pape... cause I really hope dapat MRSM,
and end up, saye dapat SBP,
maybe ade di antare korang yang tengah bace post ni rase tak puas hati or saye berani ketip kuku,
ramai yang kate saye ni tak gheti nak bersyukur,
bile tak dapat, manangis macam orang gile, bile dah dapat, macam ni pulak!,
SBP and MRSM? ape beze?,
bagi saye banyak sangat beze die, ekspeceli part yuran,
yuran asrama die jaoh sangat beze dengan MRSM!, yuran PIBG die mentekedarah!,
Ya Allah! saye bukan orang yang born in the silver spoon!,
and persoalan yang saye nak bangkitkan kat sini,
WHY? permohonan biasiswa just tengok gaji mak bapak and tak tengok JUMLAH TANGGUNGAN?,
kalau gaji banyak, but tanggungan pon RAMAI? tak ke wajar di beri biasiswa jugak?,
okey, ADMIT yang saye ni memang banyak merungut!,
dah memang banyak sangat bende yang saye tak puas hati kat sane,
bayangkan.. kat Saujana, BIO, CHEM, PHYSICS, ADD MATHS and MODE MATHS,
kitorang belajar totaly in Malay... but! sampai sane je,
3 days for orientation and masuk-masuk kelas je terus EXAM!,
and can you believe it??? the exam was totally in ENGLISH! (tak der translate malay pun) and most of the chapters yang masuk, semuenye chapters yang memang I've never learned it in my old school??!!,
seriously tension sesangat! my CHEM's mark was 32! over 100%!,
how I missed my bestfriends kat Saujana... diorang Daebak! plus Ting Tong!,
kat sane... erm.. ade kawan.. tapi belum jumpe lagi soulmate saye.,
BUMBLE, that word define my situation rightio...,
cause bile masuk sekolah lame balek,
mesti diorang pandang serong, ye lah.. dah elok-elok dapat, nak pindah,
lepas tu bile fikirkan umi and abah,
dush! dush! I DON'T KNOW WHAT TO DO!
erk...okay.. seriously post kali ni memang buat saye rase macam nak terjun lombong bijih timah..,
waaaaaaaaaaarrrrrggggggggggghhhh somebody! please hantar doraemon untuk temankan saye kat sane!,
okey... sampai di sini sahaja rungutan daripada orang yang bermasalah, bubye and assalamualaikum!

p/s : 'I BELIEVE THAT THIS IS WHAT I NEED TO PAY IN ORDER TO ACHIVE MY AMBITION' , do'akan saye supaye dapat biase kan diri kat sane dan do'akan saye juge supaye cepat-cepat dapat bestfriend yang boleh masuk dengan jiwa saye yang kering ni.. ahaks..  TATAAA!!

Thursday, February 14, 2013

EX~Tanjung Rambutan

Alowp.. assalamualaikum.. wad'dup??,
hola! lamenye tak merepek kat sini.. rase cam nak nyanyi lagu Because I Miss You _ Yong Hwa CN to the BLUE! pulek.. hehe,
lately saye telah berjaya! menempatkan diri di dalam wad V.I.P Hospital Tanjung Rambutan, *yang kene lektrik tu?? ahaha,
Mental disorder kowt? frust tahap petale punye argh!,
MRSM!!!! why? n why?? n why?????!!!!,
it's the second time kau tolak aku! aku tumbukkk kau bah! aku tumbukkk kauu!!,
haiyyeh!! (=_=;) very the sedih! actually perkataan 'sedih' tu bukanlah perkataan tepat yang boleh menggambarkan perasaan kuchiwa tahap gaban saye time tu..,
it's more to 'frustated' kot, frust tertonggek, tergolek, tersembam! 'semue sekali haok..' bak kate my kezen..,
da le SBP pun tak dapat,
ade gak rase nyesal cause sebelum result MRSM keluar 'ter'cakap ayat cenggini;
"Kalau dah dapat SBP, tak leh dapat MRSM! tak best ler cenggituh..,",
last-last.. due sekali kau dapat!,
padan ar dengan muke yang tak bape nak cun tapi lagi sikit nak same ngan muke Preity Zinta ni,
ahaha! perah santan ayam brand plak.. lesung pipit pun illek!,
lesung batu je yang ade.. tu pun dah pecah tige adek buat! ganas betuii anak daghe sorang tu, hehe
celoparrr betul lah mulut ni..hadessss... 
tapi serious type, time dapat berite yang saye tak dapat MRSM 1st intake tu,
macam orang ape je time uh! ape yang saye buat sepanjang due hari saye ponteng tu pun,
saye tak bape nak ingat... nyanyoks lah tu.. ahaha! 7 tanda penuaan..., ngepeks!
lagi lah sekarang ni tengah tension sesangat-sangatnye.... OM.WEK!!!!,
adessss... satu hal yang memang boleh buat saye demam kuning!,
erkkk... TE.TI.BE 'ter'masuk bab politik.. hehe.., 
haiyyeh ini lagi satu hal... sappedek betol!,
subjek for SPM dah ler sebelas subjek... saye amek aliran Sains Agama,
lepas tu.. cikgu pulak dah boleh kalahkan Valentino Rossi dalam bab bagi-bagi OM.WEK ni,
banyak wooohhh!! sekali bagi, OM.WEK satu tong! gituh..,
mane tak tension???,
boleh tak kalau suruh kerajaan 'Mansuhkan Homework'?,
PMR dah mansuh.. tak kan homework pon tak leh nak mansuhkan...kan??,
siape setuju, Put Your Hands UP! Put your hand UP! put, put put.. and so on.., luls!
wokeyh, sampai di sini sahaje luahan hati 'kembar' takde lesung pipit, burung pipit Preity Zinta ni... luls lagih,
assalamualaikum... (jawab salam tuuuu!)
bagi salam juge kat Colin Morgan a.k.a Merlin yang same species tak suke OM.WEK! kat bawah ni..
tengok muke die.. elelele! 'comel' gituh..,
cenggitu ler muke saye bile pike pasal H to the O, to the M, to the E, to the WORK!, 
HOMEWORK!! *malas nak eje pepanjang... ngehngehngeh! TUTUUUU!!! (b_~;)

Sunday, January 20, 2013

Saya PRS, Dan Saya BANGGA!

Alowp! assalamualaikum.. (JAWAB SALAM TUH!),
wah! exhausted sungguh due hari ni!,
we had our Kursus PRS Bongsu at SMK Saujana Impian today.., (my school ofekos!)
and seriously? dah Form 4 baru nak setad Bongsu??, sian tak kami semue??,
ekceli kepade sesape yang belom tahu, PRS which means Pembimbing Rakan Sebaya dah maju sekarang!,
ade 4 tahap yang perlu kami lalui dalam PRS which is..,
1) PRS Bongsu (kami lah tu!)
2) PRS Muda (going to be, in shaa allah!)
3) PRS Sulung (bile lah den nak sampai tahap ni? sekolah lagi 2 tahun je..)
4) PRS Bestari (kebangsaan nye tahap! means sape yang dapat tahap ni memang PERGHHH! lah!)
wahhh! hebat tak kami?, Pengawas..and Pengawas Pusat Sumber..KAU ADE??,
Ececeh! jangan tersentap ye?? it's just a kidding... no serious! plus.. please smile up your faces... (n_~),
ekceli menda'lah ni semue baru popular tahun lepas.. dan kami baru nak buat tahun ni, which is.. tadi lah!, 
memang enjoy sesangat lah tadi.. cause semue ahli PRS dari form 1 untill Form 5 bergabung! meletowp!,
seriously diorang memang sporting habes.. lagi-lagi Abang Ulat Bulu tu...,
"Good Job Bruh, camtu lah PRS... ko da tolong mak cik cleaner tu kurangkan beban kerja diorang daripade menyapu satu Foyer B tu.. haha"
punye lah semangat waja! sampai time kitorang kene menari Gangnam tu die pergi buat Waving Style baring  kat Foyer B tu...dari depan sampai belakang pulak tu! end up, kene panggil ulat bulu..OH.SEMMM!,
dan berikut adalah beberapa gambar yang berjaya saye cilok daripade Abang Idzham, our Camera Man...,
our Abi, Cg. Zahir yang best and sporting.. due hari ni beliau banyak teman kitorang..Cayalah Abi... p/s... ala tomei.. tomei.. ahaha!
Penceramah kita... and believe me... diorang ni Kaunselor Kebangsaan! memang SUPERB LA! well....Kebangsaan kan?? hehe...
ni lah part yang paling chaos sepanjang kursus ni berlangsong... each group kene perform their own dance style dengan menggungakan lagu Gangnam Style...,
Can't you guys imagine? ME?? DANCING?? IN FRONT OF OTHER PEOPLE???,
memang tak percaye.. tapi tu lah yang kami semue kene buat..,
mane nak dapat pengalaman Superb camni kalau tak dalam Kursus PRS.. kan? kan?? ehehe..,
you guys have to admit lah yang dalam banyak-banyak BADAN JAWATAN dalam sekolah,
PRS paling enjoy and best... tak kene press dengan cikgu-cikgu.. kan??,
okey.. rasenye dah banyak 'kan??' dah saye type... *dush!dush!, ahah!,
and last one.... my very favourite picture!! here we go......
TADAAA!!!! they are three of my group members yang paling kecoh and kelakar habes! ahaha! cute tak diorang.. cute tak?? ngeii..,
within PRS I've learn a lot!, 
such as ways to communicate with friends,camne nak tenangkan diorang...have fun within our group..,
PRS is my big family in school..,
and of course! thanks a lot to our Counselor.. Abi Zahir, Sir Gerald..Cikgu Farihah, Cikgu Lidyanna, Kak Cik.. and Cikgu Hanifah.. 
tanpe diorang.. PRS SMK Saujana Impian tak kan maju ke hadapan...
wokeyh! that's all from me... ~e134h143e4eva~,
akhir kata... MAJU LAH SUKAN UNTUK NEGARA... ahahaha!,
okey. bye.. (=_=;)