Thursday, June 6, 2013

Bi'ah Islamiyah di SEPINTAR

Alowp..assalamualaikum. hye guys! wad'dup??!!,
seriously, TWO MONTHS??!!!,
Oh My Allah!! means lame sesangat lah saye tak update bloggie ni, eheks..,
all right, since in my last post, I've shared to you guys bout few things that I don't like in Sepintar,
so, post kali ni, saye, sebagai salah seorang daripada banat (pelajar perempuan) yang baru menjejakkan kaki ke bumi SEPINTAR atau lebih dikenali dengan SBPI, Rawang, ingin berkongsi sedikit pendapat mengenai sekolah ini,
actually, sekolah ni okay la.. walaupun facilities nye 'agak' kureng,
but! harus diperakui! budak-budak SEPINTAR really gives me a goosebumps in certain things,
especially, dalam Bi'ah Islamiyah yang diamalkan dan cara diorang mengimarahkan masjid, (not surau),
 

1) Setiap hari diorang kitorang dilarang keras! untuk Masbuq Subuh,
bagi yang tak tahu, Masbuq tu merujuk kepade keadaan seseorang makmum yang terlewat dalam menyertai solat berjema'ah,
kene potong markah rumah sukan plus name akan ditulis kat board BADAR,
pulak tu!, sape je yang berani Masbuq Subuh, memang kene roll call plus kene kejar lah dengan Ketua Dorm (KD) and Ketua @ Penolong Ketua Rumah Sukan (KR@PKR) memasing,
life kat sane is all about rumah sukan,
tu yang stress tu! sikit-sikit, potong markah rumah sukan.. haiyyeh,

2) Biasenye lepas solat Subuh dan Maghrib, akan ade orang yang conduct bace Al-quran ramai-ramai

3) My very Favourite part!! Lepas solat Maghrib, sementare nak tunggu solat Isya' tu akan ade KulTiM (Kuliah Tiga Minit) oleh banin (pelajar lelaki) diorang akan amek turn dari form 1 sampai form 5 untuk bagi kuliah kat depan masjid, tapi name yang akan di panggil tu ikut luck la, BADAR  (Badan Dakwah dan Rohani) main shuffle je name sesiape yang diorang suke

4) Bagi pelajar perempuan yang tengah dalam keadaan Ma'zurah (faham-faham je lah, tak faham, Mak Cik Google ade), diorang pun akan buat halaqah dekat belakang masjid dan amik turn, let say, hari ni form 1, esok form 2 and so on, untuk bagi KulTiM sesame banat yang Ma'zurah.
Tapi! hah, yang ni seram ni.. let say lah kalau hari ni KulTiM dalam Bahase Melayu, esok wajib, bagi pelajar yang kene untuk bagi KulTiM dalam Bahasa Inggeris.. heheks..

5) BADAR (Badan Dakwah dan Rohani) sekolah ni memang SUPEERRBB!! active sangat sampai kengkadang tu boleh berdiri tegak bulu roma kalau diorang lalu kat sebelah.. ahaha!.
FAKTA!! susah sebenarnye nak cari sekolah yang BADAR nye active...

dan kenyataannye, life kat asrama sebenarnye lebih menjadikan diri kita untuk mencari dan bergantung sepenuh harap pada Sang Pencipta kita,ALLAH..
bukan nak kate budak sekolah biase tak macam tu, cuma....,
you know? balek sekolah, bukak tv, layan tenet at least! 4 hours, eheks..,
macam-macam godaan yang boleh dapat kat rumah.. kalau kat asrama ape je yang ade?
actually, saye tak berape masyuk lagi dengan sekolah tu, perhaps taon depan da boleh adapt da kot, In Shaa ALLAH!!
dah lah taon depan SPM! woohooo! seram makkk..,
and I also believe that all the sadness, frustrated, and all the hardship that I had and have! to go through is the pay in order to achieve my ambitions,
SO, HUMANS, PEACE YO!! (n_~;)v

No comments:

Post a Comment