Saturday, September 14, 2013

HATI dan TINGKAP... KAITAN??

Alowp..assalamualaikum, hye guys?!WAD'DUP?
it's been a while since I last updated my dearie bloggie! finally, here I am!
FYI, my blog's stats jatuh merudum gedebak-gedebuk!, woohoooi! lame bebenor dah tak update, AHAKS
so, today I wanna share with you guys something yang saye rase really interesting that I'd got from KulTiM,
it's about HATI dan Tingkap...Kaitan??,
actually, its an analogy yang telah dibuat oleh seorang hamba Allah ini,
dan cerita ni cerita simple, but, bile korang bace dengan hati,
you'll get the meaning behind the story,
so.. here we are....
Ade satu kisah yang berkaitan dengan seorang wanita yang saban hari mengehendap jiran rumah sebelah die.
Jiran rumah sebelah die ni pulak, setiap hari mesti cuci baju,
But still, wanita ni tetap nampak yang baju jiran die yang dah dibasuh tu kotor walaupun dah dicuci hari-hari,
then she asked her hubby, "Abang, kenape saye tengok jiran kite tu basuh baju tiap-tiap hari tapi baju die tetap kotor?"
and her hubby said, "entah lah, abang pon tak tahu lah yang...mungkin die tak de duit kot nak betulkan mesin basuh die yang dah rosak tu.."
dan keesokan harinye, si bibik yang bekerja di rumah itu pun mengelap tingkap rumah itu..,
then both of the hubby and wife were shocked of what they'd seen.
Actually, baju-baju jiran die tu bersih je. tetapi disebabkan tingkap diorang kotor, 
maka diorang nampak baju-baju jiran diorang tu pun kotor..

SAME GOES to our heart.... 
hati kita akan terpengaruh dengan apa yang kita lihat de sekeliling kite,
doesn't matter if it's kebaikan or kejahatan.
boleh jadi perkara disekeliling kite tu mengajak kepada kebaikan, tapi disebabkan keadaan hati kite yang tak berape well polished tu, kite terhijab daripade melihat one good side hidden,
and bile hati kite tak berape nak bersih, kite juge akan lebih cenderung untuk terus mencari kesalahan orang lain, semue yang orang buat salah!, kite je yang betul!,
orang yang ade masalah hati ni juge akan lebih cenderung kepada sifat SU'USZON.. means, bersangka buruk terhadap apa yang orang lain lakukan...,
so beware untuk sesiape sahaje yang ade simptom-simpton penyakit hati ini..,
therefore, to be a good muslim, we MUST! bersihkan hati kita.

NASIHAT DR. HAJAR?
"UBAT HATI.... ADA 5 PERKARANYA...,
YANG PERTAMA baca QUR'AN dan MAKNANYA...
(bile kite bace tafsir al-qur'an, kite akan rase lebih dekat dengan PENCIPTA kita, AL-QUR'AN IS A LOVE LETTER FROM ALLAH TO US...)
Yang KEDUA.. SOLAT MALAM dirikanlah..
(TAHAJJUD... salah satu fadhilat terbesarnye adalah dapat membantu melepaskan kekakuan lidah kite bile berhujah)
Yang KETIGA..... BERKUMPULLAH DENGAN ORANG SOLEH,
(sesiape yang berkawan dengan orang yang menjual minyak wangi, maka dia turut akan berbau wangi)
YANG KEEMPAT.... BERBANYAKLAH BERPUASA
(really helpfull dalam membantu kite untuk berperang dengan nafsu, FYI. nafsu means, diri, so, selame ni yang dimaksudkan dengan berperang dengan nafsu adalah, kite mestilah berperang dengan diri kite sendiri)
YANG KELIMA .... ZIKIR MALAM PERBANYAKLAH!
(hayati zikir anda sampai anda dapat rasakan degupan jantung berdegup kerana-NYA)

p/s: Orang yang selalu mencari kesalahan orang lain, akan buta terhadap kesalahan yang dibuat oleh diri mereka sendiri.. (n_=;)V *PeaceNoWar!
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH! (JAWAB SALAM SAYE, PLEASE??)