Monday, February 3, 2014

2014 SPM Candidate's STORY!

Alowp..assalamualaikum,
hye guys! wad'dup? so, tonight will be the last post updated on this CNY BBM *Balik BerMalam,
since tomorrrow I have to go back to my hostel, KE-TI-DAK-KAN!!
dan post kali ni saye nak story-morey-biskut-mary sikit pasal my lifestyle as one of SPM's candidates this year on SEH-PIN-TAR,
pheeww! first week of school, since tahun ni sekolah start hari Khamis,
hari jumaat malam sabtu tu kitorang da ade kelas Physics,
nampak ak semangat wajanye cikgu-cikgu kat sane?,
kelas memanjang sampai nak buang air pun tak tahu bile... *okay..kidding,
Isnin malam Add Maths,
Selase pepagi lagi dah kene terpacak kat sekolah, kelas B.Arab, petang kelas Physics, malam kelas Biology,
Sabtu PKA *Program Kecemerlangan Akademik ikut turn subjek,
Ahad pagi kelas Add Maths lagi, malam tu pulak, kelas Physics lagi...,
see?? putus urat kentut!,
lepas tu, tambah lagi dengan anak Guru Penasihat Kelab Ping Pong SMK Taman Jasmin 2 ni yang batak nak markah koko,
haha! teruk betul,  form 5 baru terhegeh-hegeh nak carik markah koko?,
so, kepade adik-adik yang bace post akak ni,
pesanan ikhlas dari pihak penaja, CARIK MARKAH KOKO AWAL-AWAL!
Afdhalnye time form 4, kalau tak jadi macam den ni hah,
bukan nak budget 2014, but... lukeddis!!!,
AJK Persatuan B. Melayu (anak cikgu B.M kan?? ahah! budget!!),
AJK rumah Hijau lagi, Penolong Setiausaha Kelas, Setiausaha Dorm, Mentor Physics, Mentor Biology,
dan yang paling penting!!! Field Hockey!! owh yeah..,
untuk pengetahuan anda, taon ni first time saye involve dengan field hockey ni!,
field hockey je.. taddermaknenye nak ice-hockey.. mahal wehhh!,
and guess what? I'm a goalie! wahaha!,
JENG! JENG! JENG!!!, say 'hello' to hajar-to-be..
percaye tak? percaye tak?? PERCAYALAH!!! *Siti Nurhaliza tetibe masok..
agak-agak boleh tak saye terbang cenggini? I BELIEVE I CAN FLY!! ahaks!
tournament in shaa allah bulan due ni.. so, do'a-do'akan lah saye ye??,
risau tahap seventh shell ni! sampai rase pacemaker ni dah takleh nak function dah,
SAN dengan AVN failure! end up, heart failure gak! *na'uzubillah,
hah! bile Chemist berjumpe dengan Biology...,
since I wanna be a Dentist! DUE SUBJEK NI KENE POWER!!,
ni lah namenye nilai merentas kurikulum....,
wokey! that's all from me, nak tengok cerite HOW TO NGORAT OUR LAKI, ahaks..,
PROJEK MEMIKAT SUAMI, sorang comel, sorang handsome.. wahaha.. gatai noo..,
BUBYE, ASSALAMUALAIKUM (jawab salam saye please???),
salam trillion Asia!! 

Thursday, January 30, 2014

LURUSKAN NIAT ANDA!

Alowp...assalamualaikum! hye guys! wad'dup?!,
seriously, my dearie bloggie dah penuh bersawang!,lols..
so today, again.. I wanna share something that I'd learn from my school,
AMARAN KERAS: please!! letakkan hati anda ketika membaca post ini!,
semoge mesej saya sampai dan menyentuh hati anda, in shaa Allah
so, it's all about Niat..,
I'm sure... most of you tau ape itu niat kan??,
tapi tak ramai yang bebetul memahami konsep niat yang sebenarnya..,
ekceli, For your info... niat nilah yang membezekan ibadat dengan adat..,
what is adat? it's perkare baik yang korang selalu lakukan dalam kehidupan seharian,
contoh terdekat yang boleh kite tengok dalam masyarakat,
Iktikaf dalam masjid... semua orang pergi masjid, betol tak? (especially time ramadhan.. solat terawih),
tapi tak ramai yang ambil peluang untuk niat iktikaf dalam masjid,
tanpa kite sedari, bile kite niat iktikaf, dari duduk saje-saje dalam masjid tu,
pada pandangan Allah, ia dikira ibadat..,
and korang tau tak?,
bile kite niat nak buat baik kite dapat 1 pahala, kalau buat dapat 10 pahale,
tapi kalau kita buat dosa? Allah bagi 1 je.. pernah tak terfikir, kenape Allah tetapkan macam tu?,
jawapannya.... jeng! jeng! jeng!!,
sebab Allah tau pahale yang kite buat amatlah sukar untuk mengatasi dosa-dosa yang kita lakukan,
Subhanallah!, dan setiap ibadat yang kite lakukan wajib disulami dengan sifat Ikhlas,
ape penyakit hati yang boleh merosakkan sifat Ikhlas ni?,
It's Riak and Sum'ah my dearie saudara sesama Islam!,
Riak tu more kepada visual dan Sum'ah tu Audio nye..,
Riak dan Sum'ah ni lah pembunuh segala amal ibadat..,
kite menunjuk-nunjuk kat orang yang kite derma,
dok tayang kat sotkabar,
memang manusie pandang semue bende baik yang kite lakukan tu,
tapi yakin ke ibadah kite tu dipandang oleh ALLAH?, *dush! dush!
my suggestion, ramai yang tau.. tapi tak ramai yang sedar bahawa sebenarnye perkara ni ade kelebihan die,
bank in online... ni lah cara terbaru sedekah tanpa menunjuk,
tak de orang yang tau, tapi Allah tau..,
redha Allah tu sangat penting..,
satu lagi persoalan, ape yang dimaksudkan dengan mencari Redha Allah?
Redha... something yang Allah suka.. mencari redha ALLAH means..,
kite nak buat something yang ALLAH suka.. kan??
apa pulak yang Allah suka??
it's Ibadat..,
ibadat ni ade 3! ibadat wajib, ibadat sunat dan yang last ni tak ramai orang sedar... ibadat dalam kehidupan seharian kite,
bile semuenya kite niatkan kerana ALLAH, ia dikira ibadat...,
kite makan kerana Allah, belajar kerana ALLAH, tidur kerana ALLAH!,
semuanya..
so, GET UP! and DO HIJRAH!,

P/S: UMAT ISLAM PERLU BERJAYA UNTUK MENJAYAKAN DUNIA INI..,
DUNIA..kay?? bukan bangsa dan negara semata-mata...