Thursday, January 30, 2014

LURUSKAN NIAT ANDA!

Alowp...assalamualaikum! hye guys! wad'dup?!,
seriously, my dearie bloggie dah penuh bersawang!,lols..
so today, again.. I wanna share something that I'd learn from my school,
AMARAN KERAS: please!! letakkan hati anda ketika membaca post ini!,
semoge mesej saya sampai dan menyentuh hati anda, in shaa Allah
so, it's all about Niat..,
I'm sure... most of you tau ape itu niat kan??,
tapi tak ramai yang bebetul memahami konsep niat yang sebenarnya..,
ekceli, For your info... niat nilah yang membezekan ibadat dengan adat..,
what is adat? it's perkare baik yang korang selalu lakukan dalam kehidupan seharian,
contoh terdekat yang boleh kite tengok dalam masyarakat,
Iktikaf dalam masjid... semua orang pergi masjid, betol tak? (especially time ramadhan.. solat terawih),
tapi tak ramai yang ambil peluang untuk niat iktikaf dalam masjid,
tanpa kite sedari, bile kite niat iktikaf, dari duduk saje-saje dalam masjid tu,
pada pandangan Allah, ia dikira ibadat..,
and korang tau tak?,
bile kite niat nak buat baik kite dapat 1 pahala, kalau buat dapat 10 pahale,
tapi kalau kita buat dosa? Allah bagi 1 je.. pernah tak terfikir, kenape Allah tetapkan macam tu?,
jawapannya.... jeng! jeng! jeng!!,
sebab Allah tau pahale yang kite buat amatlah sukar untuk mengatasi dosa-dosa yang kita lakukan,
Subhanallah!, dan setiap ibadat yang kite lakukan wajib disulami dengan sifat Ikhlas,
ape penyakit hati yang boleh merosakkan sifat Ikhlas ni?,
It's Riak and Sum'ah my dearie saudara sesama Islam!,
Riak tu more kepada visual dan Sum'ah tu Audio nye..,
Riak dan Sum'ah ni lah pembunuh segala amal ibadat..,
kite menunjuk-nunjuk kat orang yang kite derma,
dok tayang kat sotkabar,
memang manusie pandang semue bende baik yang kite lakukan tu,
tapi yakin ke ibadah kite tu dipandang oleh ALLAH?, *dush! dush!
my suggestion, ramai yang tau.. tapi tak ramai yang sedar bahawa sebenarnye perkara ni ade kelebihan die,
bank in online... ni lah cara terbaru sedekah tanpa menunjuk,
tak de orang yang tau, tapi Allah tau..,
redha Allah tu sangat penting..,
satu lagi persoalan, ape yang dimaksudkan dengan mencari Redha Allah?
Redha... something yang Allah suka.. mencari redha ALLAH means..,
kite nak buat something yang ALLAH suka.. kan??
apa pulak yang Allah suka??
it's Ibadat..,
ibadat ni ade 3! ibadat wajib, ibadat sunat dan yang last ni tak ramai orang sedar... ibadat dalam kehidupan seharian kite,
bile semuenya kite niatkan kerana ALLAH, ia dikira ibadat...,
kite makan kerana Allah, belajar kerana ALLAH, tidur kerana ALLAH!,
semuanya..
so, GET UP! and DO HIJRAH!,

P/S: UMAT ISLAM PERLU BERJAYA UNTUK MENJAYAKAN DUNIA INI..,
DUNIA..kay?? bukan bangsa dan negara semata-mata...