Friday, June 26, 2015

My Primary School

Alowp.. assalamualaikum.. hye guys! wad'dup??!!,
wehhh.. It's 2015!  berkepuk dah blog ni,
so I'm 18 right now..*woah! dah tak underage dah!*,
and I wanna share siket pasal khidupan saye sepanjang bergelar pelajar sekolah,
nak bace, bace.. tak nak sudah... cause I nak bace post ni bile I dah tue nanti.. hehe,
so, saye dan abang bersekolah di Sekolah Rendah dan Menengah Islam ABIM, Sg. Ramal Dalam, Kajang,
basically, sekolah ni adalah sebuah sekolah yang fully non-government school yang terletak nun jauh di pedalaman Sg. Ramal.. haha!,
waktu sesi persekolahan bermule dari pukul 8.00 pagi hingga 4.00 petang and sekolah kebangsaan digabungkan dengan sekolah agame.., means kitorang tak payah pergi sekolah lagi lah lepas balek tu,
x macam kebiasaan budak-budak sekolah biase yang laen... ecehhh..,
and disebabkan sekolah swasta, I wat suke hati Umi Abah I, masuk pukul 10,
I sorang je yang pernah buat bende ni kay?, budak-budak laen semue baek nye... Ya Allah!
sekolah agame an??,
start sekolah kat sini tahun 2004-2009.
tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat bermain, tol tak?
perjalanan saya sebagai seorang pelajar paleng lame dihabiskan kat sekolah ni lah,
6 tahun tu... sampai dah anggap rumah kedue pulak. sekolah sampai petang,
setiap hari sabtu pulak ade tuition sampai pukul 12.30 tengah hari,
but I biase stay back dengan geng-geng satu kelas, dah petang baru suruh abah ambek.,
belajar same-same *actually dengar lagu je banyak*, masak maggi kat kedai warung depan tu.. *kau hado? haha.. makcik tu kasi diskaun tapi masak sendiri..*,
plus setiap bulan ade Program Permata Gemilang yang memerlukan kitorang *darjah 6 and form 3* bermalam kat sekolah,
seawal darjah 4 dah digalakkan hafal Al-Mathurat, darjah 5 hafal surah Yaasin, Ar-Rahman, Al-Insan belajar Tafsir Hadith untuk SPRA, kitorang tak de UPKK, riak lagi.. hahaha!,
setiap Jumaat ade usrah untuk pelajar2 perempuan while pelajar2 lelaki pergi Solat Jumaaat,
Biah Islamiah die meluas lah camtu.. ececehh,
Kalau dapat undur mase, for sure darjah 6 would be my choice,
cause time darjah 6 tu kire ZAMAN KEMASYHURAN saye, sebab ade banyak geng,
geng kelas, geng tuition, geng bas sekolah, geng tu, geng ni,
geng yang paleng kamceng.. Sara, Aisyah Syakirah, Aina, Haziq, Faris, Zaid and Hanif,
Bende yang Gile pernah dibuat? banyak...sebab geng ni kire antare geng yang most wanted lah dengan Ustazah Asma' *Cg. Disiplin* sebab bawak phone, bawak comics, novels..,
selambe dog kitorang je show off depan certain cikgu,
And pernah satu kali tu time darjah 5, time tu pen warne-kilat-bau-wangi sangat famous!,
and with that pen, I wrote a love letter and give it to one of my bestie, Faris, *warne merah bau rose wokay?*
but dalam surat tu saye tulis From Sara with love.. hahaha!,
yang spoil nye surat tu jatuh kat tangan Ustazah and die buat spot check time kitorang baru lepas habes exam, pulak tu pen kilat tu ade kat dalam pencil box! diam2 sorokkan pen tu dalam beg telekung,
naseb baek tak kantoi. dush!
Ade lagi satu! dulu, time darjah 6 I'm a big fan of David Archuletta,
time kelas Hadith, saye sumbat telinge dengan earphone and pasang hitz f.m. kuat-kuat sambel mulot sumbat kerepek, konon gangster ah tu?
terok an? then kantoi dengan Ustaz Awang, kene berdiri junjung buku kat belakang kelas.. haha..,
banyak lagi.. kacau senior, mintak nombor phone diorang kat orang laen,
then mesej but kenalkan diri as budak sekolah laen, end up kantoi dan tak bertegur,
hentah die ingat lagi ke idak, hentah le nak..
haha..  inilah antare kenangan manis sepanjang sekolah rendah saye...,
lepas ni kite proceed dengan Sekolah menengah Rendah lak... hehe.. stay tune!