Sunday, November 15, 2015

'Malaysian Ahsanun Nas'

"Malizi Ahsanun Nas" (Orang Malaysia Sebaik2 Manusie).
I was with my friends back then when a granny-like egyption suddenly approach us. Her ammiah is kinda fushah lil. bit so yup, we clearly can understand what she said. Here I translated what our conversation was all about. She asked us.
Mane lagi bagus? Malaysia @ Mesir. And I frankly said Malaysia! Luls. She said. Even me as an egyption, I still thought Malaysia is far much better than Egypt. Islam di Malaysia lagi bagus dari Islam di Egypt. Orang Malaysia ramai datang Egypt study Dirosat. Which is Ilmu fardu ain. Where as egyption x tutup aurat dengan sempurna. Rambut nampak jambul plus they often wore that kinda tight pants cam legging. And she asked us kamu belajar fardu ain? Belajar Bahasa Arab? And I said. Yeahh.. We even studied both arab and fardu ain since we were in kindergarden. She said something yang cam doakan kesejahteraan Malaysia (orang2 kt sini trutamenye makcik2 suke sangat doakan orang laen) perkare yang paleng aku suke kt egypt ni smpai kadang tu bile ade test. I just have a lil chat with a random mak cik and mintak die doakan test brjalan lancar. Die kate kat Egypt. Most Parents nk masokkan anak2 diorang kat American School. Fardhu Ain diorang abaikan. Tengok lah sekarang. Ape jadi dengan Egypt. Sampah bersepah. Serious gais. Sampah merate tu dah jdi bende biase kat sini. Kalau kat Malaysia dulu Abah slalu marah bile kitorg buang sampah merate. Sampai sni baru sedar. Betape sekecik-kecik sampah yang kite buang merate tu end up will be like this timbunan sampah yang merate and they all neglected bout personal and environment hygience so much! Semoge Malaysia x jdi smpai cmni. But jauh dalam hati aq sedar ssuatu. Ape jadi klau Nenek ni dtg Malaysia. Mesti die hampa sngat. Expression die. The way she told us how proudly she are cause there's an Islamic Country like Malaysia really worried me a lot. The fact that Malaysian nowadays are actually not that kinda people yg diorg bayangkan. Sebab pemuda pemudi bangsa Malaysia sekarang bukan seperti dlu. Smpai sekarang aku pelik dengan kebanyakan remaja Malaysia skrng ni. Orng smue tengah risau pasal kejatuhan ekonomi negara. Kejatuhan akhlak remaja. Arab Spring Revolution. Intifadha 3. Islamophobia and bnyak lgi masalah ummah yang menyesakkan dada. Diorang smue busy dengan carik salah orang laen. Busy kutok2 orang Melayu yang nak market bussiness diorang. Busy pasal nak couple. Nak zauj @ zaujah camtu. Nk life goals merepek yang x menyumbang LANGSUNG! Kepde agama Allah.

No comments:

Post a Comment