Thursday, November 19, 2015

SPECIAL DEDICATION TO SPM CANDIDATES

Alowp.. Assalamualaikum..Wad'dup?!,
Well now I'm 18. Woaahhh... Macam tak caye dah tak underage dah!,
So, post kali ni still pasal SPM, bukan tak leh move on dengan SPM tahun lepas,
It's just I just thought I really need to share this to you guys yang bakal menghadapi SPM akan datang.
normally bile cite pasal SPM ni, mesti ade ayat cliche ni keluar "SPM bukan segalanya-galanya",
yup.. it's nothing cause when you entered Uni life, no one ever care bout your SPM's result,
but believe me, EVERYTHING START WITH SPM. Hakak dah stressed statement tu,
nak further bidang ape, tengok SPM, apply Uni mane, tengok SPM, apply scholarship, tengok SPM,
Jadinye kepada adik-adik yang berhajat besar untuk menyambung pengajian ke menara gading tu especially for those yang nak further luar negara,
STRUGGLE DARI SEKARANG. SPM PENTING!,
dan ade lagi satu bende penting yang I wanna stressed kan kat sini,
DREAM BIG guys, even ade orang cakap jangan berharap sangat or what so ever. pedajalkan.
kite kene target yang paleng tinggi so that end up result kite pun tinggi. ye dak?
berangan tu perlu untuk galakkan korang usehe lebih nak capai cite-cite korang.
actually, post ni akak (akak lah ek? sebab post ni ditujukan khas untuk adek-adek yang bakal mengahadapi peperiksaan hidup mati ni) nak share pasal certain things that you should and should not do before, during, and after SPM,
nak citenye kat sini, akak student biase je time form 4 dulu. I'm one of those bunch of students yang cikgu killer subject aim sebagai Challenge Group (as in pelajar yang dapat markah rendah setiap kali exam)
sepanjang form 4. akak tak pernah LULUS 3 subject ni. which is Add Maths, Chemistry and Bahasa Arab. Jadi berbanggalah kalian yang pernah dapat at least C untuk Add Maths time form 4.
but to be honest, soalan Add Maths SBP susah gilanamatey kot.
akak masok SBP pon time tu diorang dah awal ke depan beberape bab. (Alasan je sebenarnye. Actually I malas nak catch up ape yang diorang dah belajar, Homesick gile kot. tak pernah pernah jauh dari umi abah. time form 4 tetibe masok asrama. haha)
so first point yang you shouldn't do before SPM, PROCASTINATE! because usually LATER will become NEVER!,
kalau tak faham tu teros jumpe cikgu, tanye. settlekan bende yang tak faham hari tu gak so that tak de bende yang akan distract bile nak buat revision and tak akan drag banyak2 bende yang x faham nak tanye sekali bakul soalan kat cikgu. Cikgu pun ade hal laen yang die nak settle selain dari korang. jadinye jangan memeningkan kepale cikgu dengan tanye soalan bnyak2 sekali gus.
second point is, BE HUMBLE, yang ni kene maintain before, during and after off course!. tapi nak citenye kat sini. Sebenarnye akak dapat 10 A 1 B+ in my SPM 2014'S result,
and yang membuatkan diriku ini sungguh kuchiwa tahap gaban.
Subject B+ tu subject favourite. Subject yang memang dari form 4 dengan riaknye dalam hati dok mention "subject ni aku boleh dapat A" and yang paleng memalukan, SUBJECT NI LAH AKAK JADI MENTOR as in GURU MUDA adik-adik. TAPI APAKAN DAYA, Subject ni lah yang menjadi asbab akak tak dapat naek pentas mase amek result exam besar for the first time. Which is PHYSICS! Oh Em Gee! dan bile difikir-fikir balek. Memang ade sebab kenapa Allah takdirkan akak tak dapat A dalam Physics SPM 2014. PADAHAL DALAM DEWAN TU DAH YAKIN DAH DAPAT A SEBAB SOALAN DIE KBAT CELOP HENGKO, Tak de KBAT sangat pon. Biase la SPM, graf naek turun. Hah! yang ni korang kene jage, sebabnye kite tak leh nak expect pape untuk result SPM ni, Graf naek turun ikot pemeriksa. So tak yah nak while border while border sangat.
So sebenarnya Physics SPM ni subject yang mostly based on theory and formulaes.
There'll be a lots of arguments during PnP and group discussion.
dan time-time ni lah semue akan berhujah dan tegakkan pendapat based on ape yang diorang faham,
and this is my BIG MISTAKES! YES, akak mengaku, Sebab akak tak nak ape yang jadi kat akak ni jadi kat korang jugak. "IKUT RESMI PADI, MAKEN BERISI, MAKEN MENUNDUK,"
jangan riak dengan ilmu yang kite ade konon "aku mentor, aku dapat result lagi tinggi dari kau mase exam hari tu, so by hook or by crook kau kene dengar cakap aku tanpe consider pendapat orang laen"
this is so wrong guys, bende cam simple. tapi believe me, Effect die sampai sekarang akak rase,
jadinye stay humble and go with the flow. Dengar jugak ape yang orang laen terangkan so that it will be bonus for you in order to understand certain topics.
last but not least, bende yang akak nak tekankan kat sini.
in SPM, anything can happens. bende yang korang tak expect, budak yang selalu dapat markah low dari korang end up dapat result gempak.yang selalunye gempak jadi harapan cikgu end up sipi-sipi je nak straight. selalu babe. selalu bende ni jadi. Mentee lagi tinggi dari Mentor. (cam Mentee Physics akak. luls) So bende yang penting jugak yang korang kene latih dalam diri.
DONT DEGRADE other people. Cause life is like a tyre, Sometimes you can be at the top of the world. Sometimes you can be at the lowest grade. Be nice to others. Share ilmu yang ade, jangan kedekut, Just nak share ape yang Abah akak selalu pesan, "Bile kite belajar, niat dalam hati kite belajar tu sebab nak tolong orang laen, sampaikan dan terangkan ilmu kat orang laen, In Shaa Allah ilmu tu kekal dalam dada"
sekian. INGAT! SELAGI BELUM JEJAK DEWAN, SELAGI TU KORANG ADE MASE UNTUK UBAH MASE DEPAN KORANG MELALUI RESULT SPM.

No comments:

Post a Comment