Thursday, June 9, 2016

I Swear This Time I Meant It

"Oh Florida please be still tonight, Don't disturb these love of mine"
Assalamualaikum, hye guys! Wad'dup?!,
Alhamdulillah.. meeting Muhasabah AJK Love Islam For Eternity (LIFE) baru-baru ni menandakan terangkatnya taklifanku sebagai Unit Dana LIFE batch Exquisitus 2015/2016.
Ada orang tanya,
"Tak penat ke jadi AJK? Kite yang bersusah payah buat kerja untuk orang, fikir macam-macam nak puaskan hati semua orang.. Tak de ke rase macam kite ni hambe diorang?"
Ermm... Penat.
Ada masa tu futur jugak.
Dah memula tu saye sorang je yang beria carik duet untuk program ni,
Niaga macam-macam lah time ni..,
Hajar yang malas nak masak kat rumah,
Tapi bile sampai sini teros rajin cuba macam-macam resepi,
Siap jual lagi tu...
Karipap, donat, burger Malaysia, and yang paleng tak boleh nak lupa..
Chicken Chop!!
 Alhamdulillah dikurniakan housemate dan dikelilingi sahabat yang very supportive,
Diorang bersungguh reka ayat tu untuk jual kat Alex Market (Kedai Online Pelajar Malaysia dekat bumi Iskandariah a.k.a Alexandria ni),
Dan yang tak boleh move on nya.. I promoted to my Egyptian friends..,
Guess what?! Diorang beli 4 sets, bayar lebih and tak mintak baki pon..,
"These time we'll help you guys.. Well maybe another time, you guys'll help us too?",
In Shaa Allah, guys. Will do! Thanks a lot Mai, Mona, Walaa' and lagi sorang tak ingat..,
Plus diorang puji melebih kot..,
Tak tau nak cakap ape.. korang baca lah sendiri,
Nak cerita pon segan aiihh..
                

                  
 LOLS kan diorang?! haha.. Awal-awal niaga tu. (mase ni skema lagi),
Untung semue bagi kat program,
Tak amek siket pon untuk diri sendiri. lols,
Pulak tu... Kire punya kira ade loss, kene top up guna duet sendiri,
(tak de siapa suruh, tapi sendiri punya rasa tanggungjawab en..)
Duet sendiri pun kadang Al-Fatihah,
Sensorang pulak bergerak dalam unit ni,
The sad truth, program ni memang bergantung kepada Unit Dana
Ye lahh... tak de duet macam mana nak berprogram, ye dak?
Nasib tengah-tengah futur tu Allah gerakkan hati Kak Muni, Timbalan Pengarah untuk lantik sorang Brother hebat bakal AJKT ni tolong saye, *tapi dia kuat BEBEL!* haha!
Hakikatnya perjalanan kita dalam menempuh jalan Islam memang kena berpenat lelah.
Sebab perjalanan dalam Islam ni bukan senang,
Memerlukan jiwa yang sangat kuat.
Perkongsian dari sorang brother ni,

"Jiwa yang kuat, jasad dia pun tak boleh nak mempersoalkan penat lelah yang dia dah lalui"

Kadang hati kita resah, fikirkan betapa banyaknya cabaran dalam menanggung sesuatu taklifan.
Tajdid (perbaharui) niat kita.
Ingatkan kepada diri.

"Benda yang Nabi Muhammad S.A.W buat memang bukan senang dan takkan boleh kita buat dengan hati yang senang."

Jangan serik untuk memberi..
Kerana erti hidup itu terletak kepada berapa banyak kita memberi.
K. Bye.. Nak sahur dulu.. Subuh pukul 3 pagi woi...,
Sini lambat 6 jam dari Malaysia..

Wednesday, June 1, 2016

Steric Hindrance

Alowp, Assalamualaikum. Hye guys! Wad’dup?!,
So here I am, struggling with my 1st year, Final 2nd Semester Examination,
My previous paper, Pharmacognosy was so unbelievably what we all had been ‘DREAMING FOR’.
The questions in the exam were all as ‘expected’ to be asked to the FIRST YEAR STUDENTS,
Well, She gave us, FIRST YEAR STUDENTS! Clinical cases and asked us to describe possible drugs that the patient mistakenly took, like Ya ALLAH!
And then right after those R.I.P written exam,
we had to proceed with our Oral Exam which was very ‘easy like ABC’ as well,
uggghhh.. Satu doctor, tanye due orang students dalam satu mase,
which bile kau teragak-agak nak jawap satu soalan tu,
She’ll then ask your partner the question that she asked you,

Sabar yo lahh.. tinggal lagi 4 paper,
Histology (In Shaa Allah, kheir) , Physical Pharmacy (tough paper), Pharmacy Orientation (History about Pharmacy and few Dosage Calculation) and my favourite paper so far HUMAN RIGHTS!
Habes je Human Rights, it’ll be 2 days duration for me to pack my things up before I go back to my beloved homeland, Oh MALAYSIAAA!
(NOW PLAYING Yellow Boxes by Tyler Ward) lols.
Maken dekat tarikh ni, maken berdebar, maken tak sabar,
cepat lah cepat lah cepat laaahhh, 
15 days left.. Doakan perjalanan kami selamat,
Exam pon tak habes lagi dah fikir balek.
  

Ohh yaaa, Ramadhan tiba.. Ramadhan tiba, Ramadhan tiba! Marhaban Ya Ramadhan!,
hehe.. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam, Bazaar Pahala dah datang woi!,
dan sudah terang lagi bersuluh, I'll join venture puasa kat Mesir ni but only for few days.
At least dapat merasa gak, ye dak? Ade orang kate puasa kat Mesir ni meriah..,
salah satu sebabnya dapat free Nasi dengan Ayam quarter part sorang satu!,
wooahh!! Bile sebut pasal makanan free, mate ni automatic bercahaya!,
First year symptom bak kate hakak-hakak senior kat sini.
"Time first year ni lah berat badan naek, nak keluar duet serba salah, dapat makanan free tu memang heaven on earth lah"
The sad truth lahh.. sokay. banyak lagi masa.. work out Ja..
so that's all from me.. for these time being.. Assalamualaikum dan Selamat berpuasa!
 belanja gambar Alex siket..
                 



Sunday, April 10, 2016

Fiqh Aulawiyat (Fiqh Keutamaan)

Alowp.. Assalamualaikum.. hye guys! wad'dup?!,
Setiap hari dalam kehidupan kita sebagai seorang manusia, kite tak dapat lari dari membuat pilihan.
bukak mate je
'nak bangun ke tak?'
'gerak pergi kelas pukul berape?'
tapi sedar tak kite yang sebenarnya dalam Islam tu sendiri dah bagi guideline untuk kite buat pilihan yang tepat.
supaye kite tak tergesa dan salah dalam membuat pilihan yang seterusnya akan melambatkan gerak kerja Islam.

LIFE (Love Islam For Eternity) yang dianjurkan oleh PERUBATAN khusus untuk setiap ahli tahun Satu kali ini membincangkan satu topik yang amat penting dalam kehidupan kita sebagai seorang manusia secara amnya.
Fiqh Aulawiyyat, kefahaman dalam diri untuk melakukan sesuatu amalan mengikut turutan keutamaannya.
atau satu kefahaman yang melibatkan pengetahuan kita untuk membuat pilihan bilamana melibatkan banyak perkara yang berlaku dalam satu masa yang sama.
Islam membahagikan pilihan yang perlu diutamakan kepada 3 perkara.
1) Dururiyat (kemestian)
2) Hajiyyat (keperluan)
3) Tahsiniyyat (kesempurnaan)
Dianalogikan umpama kite nak beli sebuah rumah.
Pintu, dinding, bumbung (Dururiyat), tingkap (Hajiyyat), perhiasan rumah (Tahsiniyyat)
Dururiyyat ni pula dibahagi kepada 5 perkara
1) Agama
2) Nyawa
3) Akal
4) Keturunan
5) Harta
bermaksud jika kita diarahkan untuk berjihad di medan perang demi menegakkan Syiar Islam,
yang lebih 'Aula' (perlu diutamakan) adalah pergi berjuang dari memikirkan soal nyawa.
antara tujuan maqasid syariah dijalankan juga adalah tak lain tak bukan untuk menjaga 5 perkara ni,
kaedah untuk pilih keutamaan juga turut dikongsi oleh panel pengisi dalam slot Fiqh Aulawiyyat pada kali ini,
Di mana beliau menggariskan sekiranya pertembungan antara 2 perkara iaitu Maslahah (beri kebaikan) dan Mafsadah (memberi keburukan) dalam masa yang sama.
1) Maslahah VS Maslahah (BAIK VS BAIK)
i- Berlainan peringkat (satu Dururiyat, satu Hajiyat)
  - mengikut turutan Dururiyyat, Hajiyat dan Tahsiniyyat
ii- Sama peringkat dan jenis (due-due dari Dururiyyat, etc..)
 - dibezakan dengan mengutamakan yang Umum / mengutamakan yang Khusus
  Umum yang perlu diutamakan. Contoh keutamaan pada Rakyat dan Individu tertentu.
  Rakyat yang perlu diutamakan
2) Mafsadah VS Mafsadah (BURUK VS BURUK)
i- Mafsadah Umum VS Mafsadah Khusus
   dalam kes ini, pilihan perlu dibuat yang membawa kepada mafsadah khusus.
   Contohnya antara seorang / ramai-ramai kena tangkap. pilihan yang patut di buat?
   kepada seorang yang ditangkap daripada ramai-ramai
ii- Mafsadah besar VS Mafsadah kecil
  pilihan perlu dibuat yang membawa kepada mafsadah kecil sikit bagi mengelakkan mafsadah besar
  Contohnya kite sesat dalam hutan, lapar sampai tahap kalau tak makan, kite mati (mafsadah besar) . Atau kalau kite makan pun yang ada cuma khinzir yang boleh bagi effect infection kat kite (mafsadah kecil). Jadinya dibenarkan makan khinzir tu sedikit memadai untuk mengeluarkan kite dari berlakunya mafsadah besar. (bukan melantak satu ekor sampai kenyang tau)
iii- Mafsadah tempoh panjang VS Mafsadah tempoh pendek
  pilihan perlu dibuat yang membawa kepada Mafsadah tempoh pendek
  berubat dengan cara haram. kalau tak berubat seumur hidup tanggung kesakitan (Mafsadah tempoh panjang). Jadi dibenarkan kite berubat tapi sekadar nak galak kite untuk survive.
3) Maslahah VS Mafsadah
utamakan perkara yang tidak memberi keburukan kepada kita
 Contoh dalam perniagaan, kite dapat keuntungan dengan hasil Riba'.
Mamnu' ataupun dilarang sama sekali kerana mengutamakan perbuatan yang menjadi Mafsadah.
sekian perkongsian dari saya berkenaan LIFE 6.0, 8 April 2016 baru-baru ni.

Monday, March 7, 2016

Epoxides

Alowp... Assalammualaikum.. wad'dup??,
kadang kite rase..,
masalah yang kite lalui tu berat sangat,
ujian datang berterusan,
lepas satu.. satu datang,
sampai satu tahap,
kite berani tanya kepada Dia,

"Kenapa? Kenapa aku? Kenapa berat sangat ujian ini? Aku penat, Ya Allah"
Hati rase berat,
Nak diluah, rase macam ade pisau tersekat di celah kerongkong,
kite tercari-cari,
Siapa? Siapa yang mampu dengar semue masalah ini?
Kalau ada yang mampu. Mampukah mereka selesaikan?



Dan saat itu kite kembali kepada fitrah..,
Fitrah seorang hamba,
Fitrah beragama.
Mencari tempat bergantung segala pengharapan,
tempat mengadu dan memohon pertolongan.

"Orang yang baik hubungannya dengan Allah, 
die tak cerite sangat masalah die kat orang lain"

Sujud.
Kembali ke tempat asal layaknya seorang hamba,
hamba yang lalai dengan segala kesenangan dunia yang menipu.
dunia yang terlampau terang,
sampai kite terlepas pandang satu jalan yang membawa kite kepada Allah,
terleka dari tujuan sebenar penciptaan seorang hamba.



Ujian tu nikmat,
Petanda Allah rindu kite,
Allah ambil kesah pasal kite,
rindu esak tangis kite,
rindu air mata seorang hamba,
hati yang bergetar, saat menyebut ALLAH... ALLAH..,
tanda kite takut menghadap Pencipta kite dengan segala dosa yang menyelubungi diri,
malu, memikirkan betapa banyak aib kite yang Allah tutup,
walaupun kite makin jauh.. jauh dari Dia..

Saturday, February 20, 2016

DR. Cakap Arab?!

Alowp.. assalamualaikum... hye guys! wad'dup??,
alhamdulillah.. dah masok 2nd Sem dah kite ni hah,
jadual 2nd sem pon alhamdulillah, cantek, mostly start pukol 10,
satu hari je start pukol 8, and ade yang start pukol 2 petang,
dan tak macam 1st sem, kelas kitorang ade yang dari pukol 8 pagi,
habes pukol 6 petang,
maybe untuk yang kat Malaysia tu
"eleh, biase lah tu, kitorang lagi lame kot"
tapi untuk kitorang kat Mesir ni,
kelas biase kejap je, budak Medic kelas 2 jam 4 jam je kot, pastu balek.
ko hado? kire nak study Medic relaks siket, pilihlah Mesir,
tapi tak de lah relaks pon sebenarnye,
setiap kali exam,banyak bende diorang kene hafal sekaligus,
tepu otak wehhh...,
supposed ade gap 2 jam, but as for us Malaysian students yang minority kat Faculty Of Pharmacy ni,
gap 2 jam tu digunakan sepenuhnya untuk jumpe Prof yang mana sewaktu lecturenya beliau menggunakan bahasa arab ammi sebagai bahasa pengantara,
jadinya kelas straight dari pukol 8 pagi smpai 6 petang (which is 4 jam lab)
sounds pretty scary huh? but no worries,
actually at first, sayelah antare orang yang betul2 tak puas hati bile lecturer cakap arab dalam kelas, yelah dah international programme kan? cakap lah dalam english.
 kalau menggunakan alasan budak arab ni majority,
 cube tengok balek offer letter,
 Mentioned dalam offer letter tu yang bahasa pengantaranya will be in English,
 budak Medic and Dentist,
kelas diorang asing, meaning that diorang belajar dalam satu lecture hall tu dengan budak Malaysia je,
jadi secara tak langsung, tak perlu risau dah cause Profs akan cakap dalam english,
kitorang dak-dak farmasi 6 orang je international students, jadi tak boleh buat kelas asing.
kena juga campor dengan Arab,
tapi dengan nasihat Umi Abah,pemikiran perlu dipositifkan demi menjaga keamanan sejagat,
fikir balek students yang belajar kat Jepun, Russia tu,
diorang pun tak belajar dalam English, boleh je survive.
lagipun, tak namenye belajar kat luar negara lah kalau tak bercampur dengan masyarakat kat sini,
bile kite dah bercampor dengan diorang, secare tak langsung lame-lame kite akan faham jugak bahasa pengantara diorang kat sini,
dan itu dah jadi bonus untuk kite, tambah lagi 2 bahasa pertuturan kite,
kenape 2? sebab bahasa pengantara diorang Bahasa Arab Ammi, dialek Mesir,
dan tak ade banyak beza Bahasa Arab Ammi dengan Bahasa Arab fushah (bahasa arab dalam Al-Quran),
sape yang dah ade basic Arab tu in shaa Allah boleh cepat adapt,
as for students yang tak ade basic Arab? no worries, senior2 kat sini selalu buat kelas Ammi,
diorang akan ajar kite semue, dan antare kami 6 orang budak farmasi ni pun ade sorang yang tak de basic Arab pon, tapi tengok die okay je, sebab ade member yang selalu tolong,
so no worries,
bile kite dah boleh cakap dalam Arab, macam yang Umi pernah cakap,
kite boleh kerja kat negara Arab macam kat Dubai, gaji besar woohh,
binatang peliharaan dah tak de dah kucing, arnab bagai ni,
Singa terus. luls.
jadinye,
POSITIFKAN DIRI, TAJDID NIAT, JALAN TERUS SAMPAI KE SYURGA,
*cilok ayat senior kejap*

Tuesday, February 9, 2016

Dragendorff's

Alowp.. Assalamualaikum
9th Feb. Few days to go before our 2nd Sem started.
everyday I'll scroll Faculty's page on Facebook,
hoping for the Dean will extend our winter break.
uugghhhh. So today's post I'm gonna share lil. bit bout us,
Pharmacy students in Alex Uni,
Basically, only 6 of us, Malaysian and off course, International students in this faculty,
guess what? semua perempuan.Tak de senior pulak. Ade pun baru je balik.
for your info, all international students that wanna further Pharmacy courses in Egypt,
sijil degree kite nanti bukan like normal degree in pharmacy,
its gonna be bachelor of degree in Clinical Pharmacy.
so what's the different? macam pharmacy biase jugak,
 pharmacy's subject like Pharmaceutical Organic Chemistry, Pharmacognosy (study of drug contains in plants), Physical Chemistry, Inorganic Chemistry, Analytical Chemistry.. bla bla,
but there'll be addition medical's subjects like Histology, Anatomy which Lecturer dri Faculty laen as in Faculty Of Engineering and Faculty of Medicine akan join venture ajar kite.
why tetibe ade Prof dri Faculty of Engineering?,
sebab 1st year there'll be elective courses (which I cant even find their relation with Pharmacy) such as Calculus, Statistics and Computer Science. Owh ya! plus Applied English.
due to the lack of international student, lecturer prefer cakap Ammi (local Arabic) during classes,
so I beg for those yg nak further kat sini, please choose Uni ni, marilah kita meramaikan lagi jumlah International Students kat Faculty ni so that matlamat sebenar programme ni akan tercapai.
and off course, teman akak-akak kome ni hah.
masok je bangunan faculty, cam retis dah. semue orang kenal dak Malizi.
but no worries, frankly typing, diorang ni semue tersangatlah baik.
even kite tak mintak tolong pon diorang volunteer nak buat study group ajar kite.
plus jangan pandang rendah dekat diorang cause their english is way much better than us.
accent diorang perghh daebak. And diorang jenis kuat menghafal.
So boleh belajar dengan diorang care menghafal dengan cepat camne nanti.
rumusan for my first sem subjects,
Organic Chemistry, Inorganic Chemistry, Physical Chemistry teramatlah tough,
kene struggle sangat-sangat. tapi lab sangat best. which we'll be doing chemical test on any substances like alcohol, aldehyde, ketone, anion test, cation test, untuk transition element,
campur due colourless solution whoooshhh!! tukar warne rose pink, then cilok siket bawak balek rumah, sebab nak tunjok kat member betape canteknye warne solution tu. lol. don't try this.
Botany And Medicinal Plants,(gonna be Pharmacognosy) my favourite subject so far,
dengar cam 'eeiiww, what's that?' an? but believe me fellas,
study of plants and the drugs contains in it is so much fun!,
except for the taxa. we must memorise all the family, kingdom, genus, species, blablabla in the class of plant, which will be asked on your oral exam. Prof die sangat best,
seboleh-boleh nak kite faham ape yang die ajar,
ade satu kali tu time die tengah mengajar, dalam slide die masokkan ayat al-quran and relatekan dengan ape yang die ajar. Bumi Barakah. ARDHUL KINANAH.
that's all sharing session from me. ingat! sape nak further Pharmacy kat Mesir, pilih Alex Uni. lol.