Saturday, February 20, 2016

DR. Cakap Arab?!

Alowp.. assalamualaikum... hye guys! wad'dup??,
alhamdulillah.. dah masok 2nd Sem dah kite ni hah,
jadual 2nd sem pon alhamdulillah, cantek, mostly start pukol 10,
satu hari je start pukol 8, and ade yang start pukol 2 petang,
dan tak macam 1st sem, kelas kitorang ade yang dari pukol 8 pagi,
habes pukol 6 petang,
maybe untuk yang kat Malaysia tu
"eleh, biase lah tu, kitorang lagi lame kot"
tapi untuk kitorang kat Mesir ni,
kelas biase kejap je, budak Medic kelas 2 jam 4 jam je kot, pastu balek.
ko hado? kire nak study Medic relaks siket, pilihlah Mesir,
tapi tak de lah relaks pon sebenarnye,
setiap kali exam,banyak bende diorang kene hafal sekaligus,
tepu otak wehhh...,
supposed ade gap 2 jam, but as for us Malaysian students yang minority kat Faculty Of Pharmacy ni,
gap 2 jam tu digunakan sepenuhnya untuk jumpe Prof yang mana sewaktu lecturenya beliau menggunakan bahasa arab ammi sebagai bahasa pengantara,
jadinya kelas straight dari pukol 8 pagi smpai 6 petang (which is 4 jam lab)
sounds pretty scary huh? but no worries,
actually at first, sayelah antare orang yang betul2 tak puas hati bile lecturer cakap arab dalam kelas, yelah dah international programme kan? cakap lah dalam english.
 kalau menggunakan alasan budak arab ni majority,
 cube tengok balek offer letter,
 Mentioned dalam offer letter tu yang bahasa pengantaranya will be in English,
 budak Medic and Dentist,
kelas diorang asing, meaning that diorang belajar dalam satu lecture hall tu dengan budak Malaysia je,
jadi secara tak langsung, tak perlu risau dah cause Profs akan cakap dalam english,
kitorang dak-dak farmasi 6 orang je international students, jadi tak boleh buat kelas asing.
kena juga campor dengan Arab,
tapi dengan nasihat Umi Abah,pemikiran perlu dipositifkan demi menjaga keamanan sejagat,
fikir balek students yang belajar kat Jepun, Russia tu,
diorang pun tak belajar dalam English, boleh je survive.
lagipun, tak namenye belajar kat luar negara lah kalau tak bercampur dengan masyarakat kat sini,
bile kite dah bercampor dengan diorang, secare tak langsung lame-lame kite akan faham jugak bahasa pengantara diorang kat sini,
dan itu dah jadi bonus untuk kite, tambah lagi 2 bahasa pertuturan kite,
kenape 2? sebab bahasa pengantara diorang Bahasa Arab Ammi, dialek Mesir,
dan tak ade banyak beza Bahasa Arab Ammi dengan Bahasa Arab fushah (bahasa arab dalam Al-Quran),
sape yang dah ade basic Arab tu in shaa Allah boleh cepat adapt,
as for students yang tak ade basic Arab? no worries, senior2 kat sini selalu buat kelas Ammi,
diorang akan ajar kite semue, dan antare kami 6 orang budak farmasi ni pun ade sorang yang tak de basic Arab pon, tapi tengok die okay je, sebab ade member yang selalu tolong,
so no worries,
bile kite dah boleh cakap dalam Arab, macam yang Umi pernah cakap,
kite boleh kerja kat negara Arab macam kat Dubai, gaji besar woohh,
binatang peliharaan dah tak de dah kucing, arnab bagai ni,
Singa terus. luls.
jadinye,
POSITIFKAN DIRI, TAJDID NIAT, JALAN TERUS SAMPAI KE SYURGA,
*cilok ayat senior kejap*

Tuesday, February 9, 2016

Dragendorff's

Alowp.. Assalamualaikum
9th Feb. Few days to go before our 2nd Sem started.
everyday I'll scroll Faculty's page on Facebook,
hoping for the Dean will extend our winter break.
uugghhhh. So today's post I'm gonna share lil. bit bout us,
Pharmacy students in Alex Uni,
Basically, only 6 of us, Malaysian and off course, International students in this faculty,
guess what? semua perempuan.Tak de senior pulak. Ade pun baru je balik.
for your info, all international students that wanna further Pharmacy courses in Egypt,
sijil degree kite nanti bukan like normal degree in pharmacy,
its gonna be bachelor of degree in Clinical Pharmacy.
so what's the different? macam pharmacy biase jugak,
 pharmacy's subject like Pharmaceutical Organic Chemistry, Pharmacognosy (study of drug contains in plants), Physical Chemistry, Inorganic Chemistry, Analytical Chemistry.. bla bla,
but there'll be addition medical's subjects like Histology, Anatomy which Lecturer dri Faculty laen as in Faculty Of Engineering and Faculty of Medicine akan join venture ajar kite.
why tetibe ade Prof dri Faculty of Engineering?,
sebab 1st year there'll be elective courses (which I cant even find their relation with Pharmacy) such as Calculus, Statistics and Computer Science. Owh ya! plus Applied English.
due to the lack of international student, lecturer prefer cakap Ammi (local Arabic) during classes,
so I beg for those yg nak further kat sini, please choose Uni ni, marilah kita meramaikan lagi jumlah International Students kat Faculty ni so that matlamat sebenar programme ni akan tercapai.
and off course, teman akak-akak kome ni hah.
masok je bangunan faculty, cam retis dah. semue orang kenal dak Malizi.
but no worries, frankly typing, diorang ni semue tersangatlah baik.
even kite tak mintak tolong pon diorang volunteer nak buat study group ajar kite.
plus jangan pandang rendah dekat diorang cause their english is way much better than us.
accent diorang perghh daebak. And diorang jenis kuat menghafal.
So boleh belajar dengan diorang care menghafal dengan cepat camne nanti.
rumusan for my first sem subjects,
Organic Chemistry, Inorganic Chemistry, Physical Chemistry teramatlah tough,
kene struggle sangat-sangat. tapi lab sangat best. which we'll be doing chemical test on any substances like alcohol, aldehyde, ketone, anion test, cation test, untuk transition element,
campur due colourless solution whoooshhh!! tukar warne rose pink, then cilok siket bawak balek rumah, sebab nak tunjok kat member betape canteknye warne solution tu. lol. don't try this.
Botany And Medicinal Plants,(gonna be Pharmacognosy) my favourite subject so far,
dengar cam 'eeiiww, what's that?' an? but believe me fellas,
study of plants and the drugs contains in it is so much fun!,
except for the taxa. we must memorise all the family, kingdom, genus, species, blablabla in the class of plant, which will be asked on your oral exam. Prof die sangat best,
seboleh-boleh nak kite faham ape yang die ajar,
ade satu kali tu time die tengah mengajar, dalam slide die masokkan ayat al-quran and relatekan dengan ape yang die ajar. Bumi Barakah. ARDHUL KINANAH.
that's all sharing session from me. ingat! sape nak further Pharmacy kat Mesir, pilih Alex Uni. lol.