Thursday, June 9, 2016

I Swear This Time I Meant It

"Oh Florida please be still tonight, Don't disturb these love of mine"
Assalamualaikum, hye guys! Wad'dup?!,
Alhamdulillah.. meeting Muhasabah AJK Love Islam For Eternity (LIFE) baru-baru ni menandakan terangkatnya taklifanku sebagai Unit Dana LIFE batch Exquisitus 2015/2016.
Ada orang tanya,
"Tak penat ke jadi AJK? Kite yang bersusah payah buat kerja untuk orang, fikir macam-macam nak puaskan hati semua orang.. Tak de ke rase macam kite ni hambe diorang?"
Ermm... Penat.
Ada masa tu futur jugak.
Dah memula tu saye sorang je yang beria carik duet untuk program ni,
Niaga macam-macam lah time ni..,
Hajar yang malas nak masak kat rumah,
Tapi bile sampai sini teros rajin cuba macam-macam resepi,
Siap jual lagi tu...
Karipap, donat, burger Malaysia, and yang paleng tak boleh nak lupa..
Chicken Chop!!
 Alhamdulillah dikurniakan housemate dan dikelilingi sahabat yang very supportive,
Diorang bersungguh reka ayat tu untuk jual kat Alex Market (Kedai Online Pelajar Malaysia dekat bumi Iskandariah a.k.a Alexandria ni),
Dan yang tak boleh move on nya.. I promoted to my Egyptian friends..,
Guess what?! Diorang beli 4 sets, bayar lebih and tak mintak baki pon..,
"These time we'll help you guys.. Well maybe another time, you guys'll help us too?",
In Shaa Allah, guys. Will do! Thanks a lot Mai, Mona, Walaa' and lagi sorang tak ingat..,
Plus diorang puji melebih kot..,
Tak tau nak cakap ape.. korang baca lah sendiri,
Nak cerita pon segan aiihh..
                

                  
 LOLS kan diorang?! haha.. Awal-awal niaga tu. (mase ni skema lagi),
Untung semue bagi kat program,
Tak amek siket pon untuk diri sendiri. lols,
Pulak tu... Kire punya kira ade loss, kene top up guna duet sendiri,
(tak de siapa suruh, tapi sendiri punya rasa tanggungjawab en..)
Duet sendiri pun kadang Al-Fatihah,
Sensorang pulak bergerak dalam unit ni,
The sad truth, program ni memang bergantung kepada Unit Dana
Ye lahh... tak de duet macam mana nak berprogram, ye dak?
Nasib tengah-tengah futur tu Allah gerakkan hati Kak Muni, Timbalan Pengarah untuk lantik sorang Brother hebat bakal AJKT ni tolong saye, *tapi dia kuat BEBEL!* haha!
Hakikatnya perjalanan kita dalam menempuh jalan Islam memang kena berpenat lelah.
Sebab perjalanan dalam Islam ni bukan senang,
Memerlukan jiwa yang sangat kuat.
Perkongsian dari sorang brother ni,

"Jiwa yang kuat, jasad dia pun tak boleh nak mempersoalkan penat lelah yang dia dah lalui"

Kadang hati kita resah, fikirkan betapa banyaknya cabaran dalam menanggung sesuatu taklifan.
Tajdid (perbaharui) niat kita.
Ingatkan kepada diri.

"Benda yang Nabi Muhammad S.A.W buat memang bukan senang dan takkan boleh kita buat dengan hati yang senang."

Jangan serik untuk memberi..
Kerana erti hidup itu terletak kepada berapa banyak kita memberi.
K. Bye.. Nak sahur dulu.. Subuh pukul 3 pagi woi...,
Sini lambat 6 jam dari Malaysia..

Wednesday, June 1, 2016

Steric Hindrance

Alowp, Assalamualaikum. Hye guys! Wad’dup?!,
So here I am, struggling with my 1st year, Final 2nd Semester Examination,
My previous paper, Pharmacognosy was so unbelievably what we all had been ‘DREAMING FOR’.
The questions in the exam were all as ‘expected’ to be asked to the FIRST YEAR STUDENTS,
Well, She gave us, FIRST YEAR STUDENTS! Clinical cases and asked us to describe possible drugs that the patient mistakenly took, like Ya ALLAH!
And then right after those R.I.P written exam,
we had to proceed with our Oral Exam which was very ‘easy like ABC’ as well,
uggghhh.. Satu doctor, tanye due orang students dalam satu mase,
which bile kau teragak-agak nak jawap satu soalan tu,
She’ll then ask your partner the question that she asked you,

Sabar yo lahh.. tinggal lagi 4 paper,
Histology (In Shaa Allah, kheir) , Physical Pharmacy (tough paper), Pharmacy Orientation (History about Pharmacy and few Dosage Calculation) and my favourite paper so far HUMAN RIGHTS!
Habes je Human Rights, it’ll be 2 days duration for me to pack my things up before I go back to my beloved homeland, Oh MALAYSIAAA!
(NOW PLAYING Yellow Boxes by Tyler Ward) lols.
Maken dekat tarikh ni, maken berdebar, maken tak sabar,
cepat lah cepat lah cepat laaahhh, 
15 days left.. Doakan perjalanan kami selamat,
Exam pon tak habes lagi dah fikir balek.
  

Ohh yaaa, Ramadhan tiba.. Ramadhan tiba, Ramadhan tiba! Marhaban Ya Ramadhan!,
hehe.. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam, Bazaar Pahala dah datang woi!,
dan sudah terang lagi bersuluh, I'll join venture puasa kat Mesir ni but only for few days.
At least dapat merasa gak, ye dak? Ade orang kate puasa kat Mesir ni meriah..,
salah satu sebabnya dapat free Nasi dengan Ayam quarter part sorang satu!,
wooahh!! Bile sebut pasal makanan free, mate ni automatic bercahaya!,
First year symptom bak kate hakak-hakak senior kat sini.
"Time first year ni lah berat badan naek, nak keluar duet serba salah, dapat makanan free tu memang heaven on earth lah"
The sad truth lahh.. sokay. banyak lagi masa.. work out Ja..
so that's all from me.. for these time being.. Assalamualaikum dan Selamat berpuasa!
 belanja gambar Alex siket..