Thursday, June 9, 2016

I Swear This Time I Meant It

"Oh Florida please be still tonight, Don't disturb these love of mine"
Assalamualaikum, hye guys! Wad'dup?!,
Alhamdulillah.. meeting Muhasabah AJK Love Islam For Eternity (LIFE) baru-baru ni menandakan terangkatnya taklifanku sebagai Unit Dana LIFE batch Exquisitus 2015/2016.
Ada orang tanya,
"Tak penat ke jadi AJK? Kite yang bersusah payah buat kerja untuk orang, fikir macam-macam nak puaskan hati semua orang.. Tak de ke rase macam kite ni hambe diorang?"
Ermm... Penat.
Ada masa tu futur jugak.
Dah memula tu saye sorang je yang beria carik duet untuk program ni,
Niaga macam-macam lah time ni..,
Hajar yang malas nak masak kat rumah,
Tapi bile sampai sini teros rajin cuba macam-macam resepi,
Siap jual lagi tu...
Karipap, donat, burger Malaysia, and yang paleng tak boleh nak lupa..
Chicken Chop!!
 Alhamdulillah dikurniakan housemate dan dikelilingi sahabat yang very supportive,
Diorang bersungguh reka ayat tu untuk jual kat Alex Market (Kedai Online Pelajar Malaysia dekat bumi Iskandariah a.k.a Alexandria ni),
Dan yang tak boleh move on nya.. I promoted to my Egyptian friends..,
Guess what?! Diorang beli 4 sets, bayar lebih and tak mintak baki pon..,
"These time we'll help you guys.. Well maybe another time, you guys'll help us too?",
In Shaa Allah, guys. Will do! Thanks a lot Mai, Mona, Walaa' and lagi sorang tak ingat..,
Plus diorang puji melebih kot..,
Tak tau nak cakap ape.. korang baca lah sendiri,
Nak cerita pon segan aiihh..
                

                  
 LOLS kan diorang?! haha.. Awal-awal niaga tu. (mase ni skema lagi),
Untung semue bagi kat program,
Tak amek siket pon untuk diri sendiri. lols,
Pulak tu... Kire punya kira ade loss, kene top up guna duet sendiri,
(tak de siapa suruh, tapi sendiri punya rasa tanggungjawab en..)
Duet sendiri pun kadang Al-Fatihah,
Sensorang pulak bergerak dalam unit ni,
The sad truth, program ni memang bergantung kepada Unit Dana
Ye lahh... tak de duet macam mana nak berprogram, ye dak?
Nasib tengah-tengah futur tu Allah gerakkan hati Kak Muni, Timbalan Pengarah untuk lantik sorang Brother hebat bakal AJKT ni tolong saye, *tapi dia kuat BEBEL!* haha!
Hakikatnya perjalanan kita dalam menempuh jalan Islam memang kena berpenat lelah.
Sebab perjalanan dalam Islam ni bukan senang,
Memerlukan jiwa yang sangat kuat.
Perkongsian dari sorang brother ni,

"Jiwa yang kuat, jasad dia pun tak boleh nak mempersoalkan penat lelah yang dia dah lalui"

Kadang hati kita resah, fikirkan betapa banyaknya cabaran dalam menanggung sesuatu taklifan.
Tajdid (perbaharui) niat kita.
Ingatkan kepada diri.

"Benda yang Nabi Muhammad S.A.W buat memang bukan senang dan takkan boleh kita buat dengan hati yang senang."

Jangan serik untuk memberi..
Kerana erti hidup itu terletak kepada berapa banyak kita memberi.
K. Bye.. Nak sahur dulu.. Subuh pukul 3 pagi woi...,
Sini lambat 6 jam dari Malaysia..

No comments:

Post a Comment